Pomysł na prostą i szybką w przygotowaniu kolację. Quesadilla z kukurydzą i szczypiorkiem z pomidorową salsą w zimowej wersji. Salsę zimą zamiast ze świeżych pomidorów, lepiej przygotować z pomidorów z puszki, które wcześniej odsączamy.
Zimowa salsa
- puszka krojonych pomidorów
- biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- 2 papryczki chilli
- sok z limonki
- cukier i sól
Pomidory odsączamy na sitku i wrzucamy do miseczki. Papryczkę chilli drobno ciekamy, czosnek wyciskamy, cebulę kroimy w kosteczkę, siekamy kolendrę. Całość mieszamy, dodajemy sok wyciśnięty z limonki, doprawiamy solą i cukrem.
Quesadilla z kukurydzą i szczypiorkiem
- 4 placki tortilla, najlepiej z mąki kukurydzianej
- mała puszka kukurydzy
- kawałek startego żółtego sera np. cheddar
- wędzona papryka w proszku
- szczypiorek
Tortillę wkładamy na rozgrzaną patelnię, posypujemy startym serem, kukurydzą, szczypiorkiem, szczyptą papryki a następnie znowu tartym serem. Przykładamy drugim plastrem tortilli, którą staramy się czymś obciążyć, by ser skleił obie tortille.
Zrumienioną z jednej strony tortille przekładamy na drugą stronę, a gdy ta także się zrumieni zdejmujemy z patelni i kroimy jak pizzę.
pamiętam, że jadłam je nałogowo podczas letnich chłodów :)
OdpowiedzUsuń