poniedziałek, 6 lutego 2012

Szybka kolacja- Quesadilla z kukurydzą i zimowa salsa.


Pomysł na prostą i szybką w przygotowaniu kolację. Quesadilla z kukurydzą i szczypiorkiem z pomidorową salsą w zimowej wersji. Salsę zimą zamiast ze świeżych pomidorów, lepiej przygotować z pomidorów z puszki, które wcześniej odsączamy.

Zimowa salsa

  • puszka krojonych pomidorów
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 2 papryczki chilli
  • sok z limonki
  • cukier i sól




Pomidory odsączamy na sitku i wrzucamy do miseczki. Papryczkę chilli drobno ciekamy, czosnek wyciskamy, cebulę kroimy w kosteczkę, siekamy kolendrę. Całość mieszamy, dodajemy sok wyciśnięty z limonki, doprawiamy solą i cukrem. 


Quesadilla z kukurydzą i szczypiorkiem
  • 4 placki tortilla, najlepiej z mąki kukurydzianej
  • mała puszka kukurydzy
  • kawałek startego żółtego sera np. cheddar
  • wędzona papryka w proszku
  • szczypiorek 
Tortillę wkładamy na rozgrzaną patelnię, posypujemy startym serem, kukurydzą, szczypiorkiem, szczyptą papryki a następnie znowu tartym serem. Przykładamy drugim plastrem tortilli, którą staramy się czymś obciążyć, by ser skleił obie tortille.





Zrumienioną z jednej strony tortille przekładamy na drugą stronę, a gdy ta także się zrumieni zdejmujemy z patelni i kroimy jak pizzę.








1 komentarz:

  1. pamiętam, że jadłam je nałogowo podczas letnich chłodów :)

    OdpowiedzUsuń