środa, 22 lutego 2012

Karczochy z sosem holenderskim i mule w wine



Karczochy z sosem holenderskim

  • karczochy;
  • woda z cytryną;
  • 2 żółtka;
  • 1/4 kostki masła;
  • łyżka soku z cytryny;
  • sól i pieprz;
Przygotowujemy zimną wodę z sokiem z cytryny. Odcinamy łodygi karczochów, odrywamy zewnętrzne listki i obcinamy około 4 centymetry karczocha, listki z zewnątrz obcinamy nożyczkami i od razu wkładamy do wody z cytryną na czas przygotowywania kolejnego karczocha, aby nie sczerniał. Karczochy gotujemy w osolonej wodzie około 45 minut.
Masło roztapiamy. Żółtka ubijamy z odrobiną soli i sokiem z cytryny na gęstą, jasną masę a następnie powoli wlewamy roztopione masło, cały czas ubijając. Sos trzeba przygotować przed samym podaniem, gdyż nie nadaje się do odgrzewania.



Mule w winie
  • 1 kilogram świeżych małży;
  • 2 szalotki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • łodyga selera naciowego;
  • 1 papryczka chilli;
  • natka pietruszki;
  • 100 ml białego wina;
  • 100 ml rosołu;
  • cytryna;
  • 1 łyżka masła;
  • sól;


Przed gotowaniem wyrzucamy te małże, które są otwarte i po stuknięciu w zlew się nie zamykają. Małży nie należy moczyć w wodzie a jedynie bardzo szybko przepłukać. Szalotki kroimy w kostkę, seler,  papryczkę chilli i czosnek w cienkie plasterki. Na maśle szklimy warzywa, które można lekko posolić, żeby puściły sok. Wlewamy wino, rosół i zagotowujemy. Wrzucamy małże i przykrywamy garnek. Małże gotujemy około 5 minut, właściwie tylko tyle, żeby się otworzyły. W trakcie gotowania garnkiem należy potrząsnąć, aby małże z warzywami się wymieszały. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i wyciskamy sok z cytryny. Podajemy z bagietką.



Największy miłośnik małży w rodzinie, równie mocno ślini się chyba tylko na parówki:)


1 komentarz: