Sznycle z indyka z pieczarkami
- pierś indyka
- kilkanaście pieczarek
- pół cebuli
- kila gałązek tymianku
- 100 ml wermutu
- 100 ml bulionu warzywnego
- masło klarowane
- sól, pieprz
Pierś indyka kroimy na 2 cm plastry i lekko rozbijały dłonią, solimy i pieprzymy. Pieczarki czyścimy, kroimy na grube plastry, cebulę siekamy. Na masło wrzucamy cebulę, lekko solimy i chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i listki tymianku, dodajmy wermut a po zredukowaniu bulion. Całość dusimy aż pieczarki będą prawie miękkie. Sznycle smażymy na maśle po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote.
Kasza jaglana
- szklanka kaszy jaglanej;
- pół posiekanej cebuli
- dwa posiekane ząbki czosnku
- 100 ml wermutu
- 500 ml gorącego bulionu warzywnego
- masło klarowane
- sól
Na maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy kaszę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy wermut a gdy odparujemy dodajemy po łyżce gorącego bulionu. Mieszamy a kolejną łyżkę dodajemy, gdy pierwsza całkowicie się wchłonie. Na koniec kasza powinna być miękka i gęsta.
Sałata z sosem winegret z olejem z pestek dyni i pestkami
- mieszane sałaty
- pestki dyni
- miód
- sok z 1 cytryny
- sól
- olej z pestek dyni
Pestki dyni prażymy na teflonowej patelni. Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Z soku z cytryny, coli, łyżki miodu i oleju z pestek dyni robimy sos winegret. Sałatę polewany sosem, mieszamy i posypujemy pestkami dyni.
Truskawki z serkiem mascarpone
- opakowanie serka mascarpone 125 gram
- sok z 1 cytryny
- limoncello
- cukier puder
- biszkopty kocie języczki
- truskawki
- gorzka czekolada
- listki mięty
Serek mieszamy z trzema łyżkami cukru pudru, sokiem z cytryny i dwoma łyżkami limoncello. Na spodzie miseczki układamy biszkopty, pokrywamy je serkiem mascarpone, na wierzchu układamy pokrojone truskawki, które posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty. Przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz