poniedziałek, 13 lutego 2012

Sznycle z indyka z pieczarkami i kaszą jaglaną, mascarpone z truskawkami


Sznycle z indyka z pieczarkami
  • pierś indyka
  • kilkanaście pieczarek
  • pół cebuli
  • kila gałązek tymianku
  • 100 ml wermutu
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
Pierś indyka kroimy na 2 cm plastry i lekko rozbijały dłonią, solimy i pieprzymy. Pieczarki czyścimy, kroimy na grube plastry, cebulę siekamy. Na masło wrzucamy cebulę, lekko solimy i chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i listki tymianku, dodajmy wermut a po zredukowaniu bulion. Całość dusimy aż pieczarki będą prawie miękkie. Sznycle smażymy na maśle po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote.


                            

Kasza jaglana
  • szklanka kaszy jaglanej;
  • pół posiekanej cebuli
  • dwa posiekane ząbki czosnku
  • 100 ml wermutu
  • 500 ml gorącego bulionu warzywnego
  • masło klarowane
  • sól
Na maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy kaszę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy wermut a gdy odparujemy dodajemy po łyżce gorącego bulionu. Mieszamy a kolejną łyżkę dodajemy, gdy pierwsza całkowicie się wchłonie. Na koniec kasza powinna być miękka i gęsta.




Sałata z sosem winegret z olejem z pestek dyni i pestkami

  • mieszane sałaty
  • pestki dyni
  • miód
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • olej z pestek dyni



Pestki dyni prażymy na teflonowej patelni. Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Z soku z cytryny, coli, łyżki miodu i oleju z pestek dyni robimy sos winegret. Sałatę polewany sosem, mieszamy i posypujemy pestkami dyni.




Truskawki z serkiem mascarpone
  • opakowanie serka mascarpone 125 gram
  • sok z 1 cytryny
  • limoncello
  • cukier puder
  • biszkopty kocie języczki
  • truskawki
  • gorzka czekolada
  • listki mięty



Serek mieszamy z trzema łyżkami cukru pudru, sokiem z cytryny i dwoma łyżkami limoncello. Na spodzie miseczki układamy biszkopty, pokrywamy je serkiem mascarpone, na wierzchu układamy pokrojone truskawki, które posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty. Przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz