Bardzo szybki w przygotowaniu i smaczny makaron. Bardziej "alla" niż "carbonara", ale dzięki temu nie jest ciężki i tłusty.
Casarecce alla carbonara
- makaron casarecce (lub dowolny inny)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub innej suszonej)
- 2 żółtka
- kawałek parmezanu lub grana padano
- pieprz, sól
- listki bazylii
- oliwa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę tniemy na kawałki i podsmażamy na suchej patelni, tak by była chrupiąca. Siekamy czosnek i szalotki a następnie przesmażamy na oliwie. Parmezan ścieramy i mieszamy z żółtkami, pieprzymy. Ugotowany makaron wkładamy na patelnię z szalotkami i zestawiamy z ognia. Dodajemy sos i szynkę i energicznie mieszamy. Ważne by patelnia nie była ogrzewana, gdyż żółtka mogą się ściąć i zamiast sosu powstanie jajecznica. Na talerzu posypujemy porwaną bazylią.
Błyskawiczny przepis na makaron to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń