sobota, 11 lutego 2012

Casarecce alla carbonara


Bardzo szybki w przygotowaniu i smaczny makaron. Bardziej "alla" niż "carbonara", ale dzięki temu nie jest ciężki i tłusty.

Casarecce alla carbonara

  • makaron casarecce (lub dowolny inny)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub innej suszonej)
  • 2 żółtka
  • kawałek parmezanu lub grana padano
  • pieprz, sól
  • listki bazylii
  • oliwa 


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę tniemy na kawałki i podsmażamy na suchej patelni, tak by była chrupiąca. Siekamy czosnek i szalotki a następnie przesmażamy na oliwie. Parmezan ścieramy i mieszamy z żółtkami, pieprzymy. Ugotowany makaron wkładamy na patelnię z szalotkami i zestawiamy z ognia. Dodajemy sos i szynkę i energicznie mieszamy. Ważne by patelnia nie była ogrzewana, gdyż żółtka mogą się ściąć i zamiast sosu powstanie jajecznica. Na talerzu posypujemy porwaną bazylią.








1 komentarz: