Krewetki z czosnkiem
- 500 gram surowych obranych krewetek
- papryczka chilli
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- 100 ml białego wina
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Papryczkę chilli, czosnek i szalotki szatkujemy.Na maśle szklimy najpierw szalotki i chilli a następnie dodajemy czosnek. Dodajemy krewetki i chwilkę razem smażymy. Wlewamy wino, solimy, pieprzymy i całość dusimy kilka minut aż krewetki zrobią się różowe. Na koniec wyciskamy sok z cytryny i dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z bagietką i białym winem.
Stek wołowy z zielonym pieprzem pieczone ziemniaki z rozmarynem i sałatką
- polędwica wołowa
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 2 łyżki brandy
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- kilka ziemniaków
- sól morska
- gałązka świeżego rozmarynu
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 ogórka wężowe
- cebula dymka
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- balsamico
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w łódki, w misce mieszamy oliwę, sól morską i rozmaryn. Ziemniaki obtaczamy w przyprawach, przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy około 30-45 minut aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione.
Roszponkę wrzucamy do dużej miski, dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w paski paprykę, pokrojonego w plasterki ogórka i pokrojoną dymkę. Sałatkę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i mieszamy a na koniec skrapiamy balsamico.
Polędwicę wołową kroimy na steki około 2 centymetrowej grubości. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z łyżką oliwy i smażymy steki, po około 5 minut z każdej strony jeżeli steki mają być średnio wypieczone. Dłużej jeżeli mają być wypieczone. Po usmażeniu steków możemy je włożyć do piekarnika albo zawinąć w folię aluminiową, żeby nie ostygły. W tym czasie na patelnię wlewamy brandy i czekamy aż w połowie odparuje, dodajemy pieprz, wino oraz śmietanę. Całość gotujemy chwilkę na małym ogniu aż powstanie gładki sos, na koniec dodajemy łyżkę masła. Steki polewamy powstałym sosem.
jak pięknie!
OdpowiedzUsuńtylko do krewetek nie mam przekonania ;)
Polecam się przełamać i jednak spróbować, krótko smażone są pyszne:)
OdpowiedzUsuń