Bułeczki faszerowane z jajkiem sadzonym
- bułka razowa
- jajko
- rukola
- szynka dojrzewająca
- pieczona papryka
- parmezan
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- łyżka masła
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułkom odkrawamy górę i wydrążamy środek. Mieszamy oliwę z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz posiekaną natką pietruszki a następnie taką oliwą smarujemy bułki w środku. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż wnętrze bułki się zarumieni. Po wyciągnięciu bułek z piekarnika ich środek wysypujemy startym parmezanem.
W czasie zapiekania bułek, na maśle smażymy jajko sadzone. Na suchej rozgrzanej patelni smażymy też szynkę aż stanie się chrupka.
Do bułek wkładamy rukolę, szynkę i paski pieczonej papryki.
Na bułce układamy sadzone jajko, które pieprzymy, posypujemy odrobiną parmezanu oraz posiekanym szczypiorkiem.
Bułki podajemy z resztą rukoli oraz sosem pomidorowym.
Wygląda przepysznie! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniała kompozycja składników.
Przyłączam się do zachwytów. Podoba mi się ten pomysł na pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam faszerowane bułeczki ;D
OdpowiedzUsuńte wyglądają genialnie !