poniedziałek, 5 marca 2012

Bułeczki faszerowane



Bułeczki faszerowane z jajkiem sadzonym

  • bułka razowa
  • jajko
  • rukola
  • szynka dojrzewająca
  • pieczona papryka
  • parmezan
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułkom odkrawamy górę i wydrążamy środek. Mieszamy oliwę z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz posiekaną natką pietruszki a następnie taką oliwą smarujemy bułki w środku. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż wnętrze bułki się zarumieni. Po wyciągnięciu bułek z piekarnika ich środek wysypujemy startym parmezanem.


W czasie zapiekania bułek, na maśle smażymy jajko sadzone. Na suchej rozgrzanej patelni smażymy  też szynkę aż stanie się chrupka. 


Do bułek wkładamy rukolę, szynkę i paski pieczonej papryki.




Na bułce układamy sadzone jajko, które pieprzymy, posypujemy odrobiną parmezanu oraz posiekanym szczypiorkiem.







Bułki podajemy z resztą rukoli oraz sosem pomidorowym.





4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne!
    Wspaniała kompozycja składników.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyłączam się do zachwytów. Podoba mi się ten pomysł na pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm uwielbiam faszerowane bułeczki ;D
    te wyglądają genialnie !

    OdpowiedzUsuń