niedziela, 29 stycznia 2012

eskalopki wieprzowe z sosem pesto i cytrynową marchewką

Szybki i prosty obiad. Przepis na eskalopki inspirowany książką "Oliver w kuchni" Jamiego Olivera i surówką z programu "Rewolucja na talerzu" nadawanego przez TVN Style.




Eskalopki wieprzowe z sosem pesto
  • schab
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek
  • cytryna
  • łyżka oleju
  • duża garść listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • garść uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
  • duża łyżka startego parmezanu
  • sól
  • oliwa z oliwek
Schab kroimy na plastry centymetrowej grubości, oczyszczamy z błon i lekko rozbijamy dłonią.Listki tymianku ucieramy z solą, pieprzem, jednym ząbkiem czosnku, sokiem i skórką utartą z jednej cytryny, dolewamy olej a następnie nacieramy eskalopki. Zostawiamy w marynacie przynajmniej na kilkanaście minut do godziny.
Przygotowujemy pesto. W moździerzu lub blenderze ucieramy listki bazylii z dwoma ząbkami czosnku, następnie dodajemy orzeszki piniowe, parmezan i sól. Na koniec dodajemy tyle oliwy z oliwek, by całość uzyskała konsystencję gęstej pasty. 
Eskalopki grillujemy po 3 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej, tak by lekko się zrumieniły. Podajemy z pesto.

Surówka z marchewki.
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • miód
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • natka pietruszki
Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Całość polewamy sokiem z cytryny, dodajemy łyżkę miodu (moim zdaniem najlepiej pasuje gryczany), lekko solimy dodajemy oliwę i mieszamy. Pozostawiamy aby się marnowało około 20 minut. Zamiast natki pietruszki możemy dodać kolendrę, wtedy surówka będzie miała lekko orientalny smak. Zamiast oliwy świetnie pasuje też olej lniany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz